הסכמים משפחתיים והשלכות המס

הסכמים משפחתיים והשלכות המס

שתף את הכתבה

הסכמים למראית עין בתוך המשפחה וחשיפת המידע לרשות המיסים

בשנים האחרונות אנו עדים להתפתחות חשובה בה בתי המשפט לענייני משפחה מעבירים מידע לרשות המיסים בישראל על סוגיות המס בתיקים המתנהלים בפניהם. מגמה זו מגבירה את הסיכונים הטמונים בהסכמים משפחתיים שלרוב נחתמים בין בני משפחה לצורכי תכנון מס או על מנת להטיב עם צד אחד על חשבון הצד השני, ולעיתים בתי המשפט מחליטים להעביר מידע זה לרשות המיסים, מה שעלול להוביל להשלכות מס חמורות עבור הצדדים המעורבים.

להלן מספר נקודות חשובות שכדאי לשים לב אליהן:

הסכמים למראית עין – מה זה אומר?

הסכמים שנערכים למראית עין, כלומר הסכמים שאינם משקפים את כוונתם האמיתית של הצדדים, עלולים להיחשף בעת סכסוך משפחתי. בתי המשפט מגלים נכונות גוברת לבטל הסכמים כאלה ולהעביר את המידע לרשויות המס.

לדוגמה, העברת נכס לבן משפחה על מנת להימנע מתשלום מס, בעוד שבפועל הנכס נשאר בבעלות הצד המעניק.

במקרה אחר, בני זוג חתמו על שני הסכמים שונים לגבי דירה שרכשו: הסכם רשמי שקבע כי הדירה בבעלות הבעל בלבד, ו"נספח סודי" שקבע כי הדירה בבעלות משותפת. בית המשפט ביטל את ההסכם הרשמי וקבע כי מדובר בהסכם למראית עין שנועד לחסוך בתשלום מיסים.

הסכמים משפחתיים והשלכות המס

העברת מידע לרשות המיסים

בתי המשפט לענייני משפחה אינם מהססים להעביר מידע לרשות המיסים כאשר עולה חשד להעלמות מס או תכנוני מס אגרסיביים, גם אם מדובר בהליכים שנדונו בדלתיים סגורות. זוהי מגמה שיש לתת עליה את הדעת בעת עריכת הסכמים משפחתיים.

בפסק דין שעסק בסכסוך בין שני אחים, הורה בית המשפט להעביר את פסק הדין לרשות המיסים לאחר שעלו טענות על העברת כספים דרך חשבונות של צדדים שלישיים בחו"ל והלבנת כספים.

בפסק דין נוסף, בית המשפט לענייני משפחה ביטל הענקה של דירה במתנה מהורים לבתם הבכורה, שש שנים לאחר שהדירה ניתנה במתנה. בית המשפט העדיף את עדותו של האב בעל פה על כך שבני המשפחה ניסו להתחמק מתשלום מס ולא התכוונו באמת להעניק את הדירה לבת.

במקרה זה, האב טען כי הדירה נרשמה על שם הבת רק כדי להתחמק מתשלום מס רכישה עבור דירה נוספת שרכשו ההורים. השופטת קבעה כי מדובר בהסכם למראית עין, ביטלה את העברת הדירה לבת, והורתה להעביר את המידע לרשויות המס לצורך גביית המס שנחסך.

מקרה זה ממחיש את הסיכונים הכרוכים בניסיון להשתמש בהסכמים משפחתיים לצורך הימנעות ממס, ואת הנכונות של בתי המשפט לבטל הסכמים כאלה ולהעביר מידע לרשויות המס.

העברת המידע לרשות המיסים יכולה להוביל לא רק לקנסות ולתשלום המס שנחסך בתוספת הפרשי הצמדה וריבית, אלא גם לפתיחת חקירות פליליות נגד הצדדים המעורבים. 

גילוי מרצון – אפשרות להסדרה

במקרים בהם קיים חשש לחשיפה של הסכמים בעייתיים במהלך סכסוך משפחתי או עסקי, יש לשקול פנייה לרשות המיסים במסגרת הליך של גילוי מרצון, וזאת על מנת להימנע מהליכים פליליים ולהסדיר את חבות המס.

סיכום

המגמה הנוכחית מדגישה את החשיבות של עריכת הסכמים משפחתיים באופן שקוף, הוגן וחוקי. הסיכונים הכרוכים בניסיונות להתחמק מתשלומי מס באמצעות הסכמים פיקטיביים עולים על התועלת הפוטנציאלית.

משרדינו מסייע ללקוחותיו במציאת פתרונות יצירתיים וחוקיים לאתגרים המשפטיים והמיסויים העומדים בפניהם. חשוב להדגיש כי ניסיונות להסתיר מידע או לערוך הסכמים פיקטיביים עלולים להוביל לתוצאות חמורות, הן מבחינה משפטית והן מבחינת חבות המס.

לקבלת ייעוץ נוסף, מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו.

פוסטים נוספים

השאירו פרטים לייעוץ ראשוני / שאלות
תחומי עיסוק והתמחות
דילוג לתוכן