שדרוג רכב – חיוב בדמי ביטוח לאומי האם דרישה לגיטימית?
לאחרונה, המוסד לביטוח לאומי עורך ביקורת עם דגש על בחינת חיוב בדמי ביטוח לאומי בכל הקשור להעמדת רכבי ליסינג לעובדים. מעסיקים רבים מוצאים עצמם מקבלים שומות עם דרישות תשלום בלתי צפויות בסכומים גבוהים, הנובעות מפרשנויות רחבות של החוק ומהגדרת מה שמכונה "טובת הנאה לעובד".
רקע על חיוב בגין טובת הנאה
טובת הנאה לעובד היא כל הטבה הניתנת לעובד בנוסף לשכרו הקבוע. הסוגייה הופכת מורכבת במיוחד כאשר מתעוררת השאלה כיצד יש להתייחס לשדרוגים שמבצע העובד בבחירת הרכב שיועמד לרשותו. האם עלויות אלו מהוות הטבה אישית לעובד, או שמא אין לחייב מעבר לשווי הרכב שנזקף לשכרו של העובד על פי התקנות?
החלטות חדשות וחיובים גבוהים
לאחרונה, ביטוח לאומי הרחיב את הפרשנות שלו והחל לדרוש חיוב מעבר לשדרוגים ברכבים ולחייב כל הפחתת שכר כנגד קבלת רכב ליסינג מאת המעסיק גם אם לא מדובר בשדרוג אלא בהסכמות שהתקבלו עם תחילת העסקת העובד.
ביטוח לאומי מבצע ביקורות מעמיקות, ותוצאותיהן עלולות להוביל לשומות חדשות שמכבידות על המעסיקים. הדרישות הכספיות עשויות להצטבר לסכומים משמעותיים, כאשר המוסד מנמק את החיוב בטענה שמדובר בתמורה עקיפה שהעובד מקבל כתוצאה מהשדרוג.
עמדתנו: הדרישה אינה מוצדקת
לגישתנו, חיוב דמי ביטוח לאומי בגין שדרוג רכב במקרים רבים אינו מוצדק ואינו עומד בקנה אחד עם מהות החוק. שווי הרכב הנזקף לעובד בהתאם לתקנות ולסוג הרכב מגלם בתוכו את כל טובת ההנאה החייבת במס ובדמי ביטוח לאומי ואין לחייב מעבר לכך. מטרת הביקורת היא לחייב רק כאשר ניתנת לעובד טובת הנאה אמיתית אשר לא חויבה כבר במס ובדמי ביטוח.
כיצד להתמודד עם שומות ביטוח לאומי?
אם קיבלתם דרישה לתשלום דמי ביטוח לאומי בעקבות שדרוג רכב וכדומה, יש חשיבות רבה לבחינה מדוקדקת של השומה ולבדיקת האפשרות לערער עליה. מקרים אלה דורשים הבנה מעמיקה של החוק ושל הפסיקה הרלוונטית. בחינת ההוצאה המדוברת והאם היא באמת נחשבת טובת הנאה, מחייבת התייעצות משפטית עם העוסקים בתחום דיני המס.
מה כוללים הליכי הערעור?
מעסיקים יכולים להגיש השגה על דרישת התשלום לביטוח לאומי, ולאחר מכן, במידת הצורך, ניתן להגיש ערעור לבית הדין לעבודה. בחלק מהמקרים, ניתן להציג ראיות לכך שהשדרוג נועד למטרות עסקיות ולא נחשב כהטבה לעובד.
סיכום
ביטוח לאומי מגביר את הביקורת בנושא שדרוג רכבים, אך לא כל דרישה לתשלום היא מחויבת המציאות. מעסיקים צריכים להיות ערים לשינויים בפסיקה ובפרשנויות החוק ולפעול להגן על עצמם מפני חיובים מיותרים. התייעצות עם עורך דין העוסק בדיני מיסים עשויה לחסוך סכומים ניכרים.
לקבלת ייעוץ נוסף, אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו.