הפרשי הון מתייחסים לפערים הנוצרים בין שתי הצהרות הון שהוגשו לפקיד השומה, כאשר השאלה המרכזית היא כיצד להסביר פערים אלו, ומה יש לעשות כאשר פקיד השומה סבור כי הפרשי ההון נובעים מהכנסה שלא דווחה ולא שולם עליה מס ועל כן נדרש תשלום מס בגינם.
מהם הפרשי הון?
הפרשי הון נוצרים כאשר נישום מגיש שתי הצהרות הון במועדים שונים, וההון המדווח בשתי ההצהרות אינו מתואם. סוגייה זו נדונה בפס"ד שפורסם לאחרונה, בו העובדות היו אלו: בעלת חברות לשיווק גרביים הגישה הצהרת הון בשנת 2004 בה דיווחה על יתרת הון נטו של 84,881 ש"ח בלבד. אולם, בהצהרת ההון שלה משנת 2014 ההון שלה כבר עמד על כ-4 מיליון ש"ח. הפער הגדול הזה העלה חשד אצל פקיד השומה, שהחליט לייחס את ההפרש לשנות המס 2014-2013, ודרש מס בהתאם לפערים הללו, מאחר ולא ניתן הסבר שהניח את דעתו של פקיד השומה לגידול בהון.
איך נישום יכול להסביר הפרשי הון?
במקרה של הפרשי הון, הנישום נדרש לספק הסברים לפקיד השומה על מנת להצדיק את הפערים. במקרה הנדון, המערערת טענה שהגידול בהון נבע מכספי צדקה שקיבלה מאביו המנוח של בעלה, שהיה גבאי צדקה בבית הכנסת, במטרה לסייע לחברות שבבעלותה שנקלעו לקשיים כלכליים. בנוסף, היא טענה כי קיבלה הלוואות מבנה ומאביה. עם זאת, בית המשפט דחה את הטענה כי כספי התרומות היוו הסבר מספק להפרשי ההון שנוצרו.
בנוסף, על בית המשפט היה להכריע בין טענת הנישומה ,שיש לייחס חלק מהגידול בהון לשנים הסגורות, וחלק לשנים הפתוחות, בעוד שפקיד השומה ביקש לייחס את הפרשי ההון רק לשנים הפתוחות.
הכרעת בית המשפט
בית המשפט, בהסתמך על פסיקות קודמות, קבע, כי הפרשי הון בלתי מוסברים יש לייחס לשנים הפתוחות בלבד, כלומר לשנים בהן רשות המיסים יכולה עדיין לבצע שומה. אולם, ישנם מקרים חריגים בהם ניתן לייחס חלק מהגידול בהון גם לשנים סגורות, אם הנישום מצליח להציג ראיות מספקות המצביעות על כך.
במקרה הנוכחי, קבע בית המשפט כי מתוך הגידול בהון, 63% ממנו נובע משנים סגורות, אך את יתרת ההפרש, יש לייחס לשנים הפתוחות. החלטה זו מדגישה את החשיבות של מתן הסברים מפורטים ומבוססים לרשות המיסים, ואת החשיבות של תיעוד נכון ומסודר של כל מקורות ההון וההכנסות.
משמעות יחוס הגידול בהון לשנים הסגורות היא, כי לא ישולם מס על הפרש הון לא מוסבר, לאור זאת ששנים אלו "סגורות" ולכן לא ניתן לערוך שומה לשנים אלו.
חשיבות התיעוד והייעוץ המקצועי
ההחלטה לייחס את הגידול בהון גם לשנים הסגורות, מדגישה את הצורך הקריטי בתיעוד מדויק ומפורט של כל מקורות ההון וההכנסות, כמו גם בניהול ספרי חשבונות באופן שוטף ומסודר. נישומים שאינם שומרים על תיעוד מסודר מסתכנים בכך שהסבריהם להפרשי הון יידחו על ידי פקיד השומה, מה שיכול להוביל להגדלת חבות המס באופן משמעותי. בנוסף, ייעוץ משפטי מקצועי בתחום המיסוי יכול להיות קריטי בניהול מו"מ מול רשות המיסים ובהכנת ראיות חזקות המיועדות לשכנע את בית המשפט או פקיד השומה.
למה זה חשוב?
אם אתם נתקלים בטענה מצד פקיד השומה להפרשי הון בלתי מוסברים, חשוב לפנות לעורך דין העוסק בתחום המיסים בהקדם האפשרי. ייעוץ מקצועי יכול למנוע תוספות מס בלתי צפויות, לסייע בהצגת הסברים מפורטים ומבוססים לפקיד השומה, ולהגן על הזכויות שלכם מול פקיד השומה. פנו עוד היום כדי לוודא שיש מסמכים והסברים נאותים לגידול בהון, וכדי למנוע התדיינות מיותרת מול פקיד השומה.
לקבלת ייעוץ נוסף, אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו.